Parodontologia este o specialitate în stomatologie care este, prin complexitatea ei, foarte importantă.
Este utilizat pentru a vindeca bolile parodonțiului, care cuprinde gingia, cementul radicular, procesele alveolare și ligamentul parodontal.
Parodonțiul marginal are rolul de a susține și de a menține dinții în osul maxilar.
Atunci când aceste țesuturi esențiale pentru sănătatea orală sunt deteriorate, viabilitatea dinților este pusă în pericol.
Aceste afecțiuni sunt denumite în mod obișnuit boală parodontală sau parodontită (parodontoză).
Parodonțiul este format din două componente: parodonțiul superficial (gingie) și cel profund funcțional (reprezentat din țesuturile de susținere).
Care sunt simptomele?
Gingivita
Doar gingiile sunt afectate în fazele incipiente ale bolii parodontale. Poate fi detectată de fiecare pacient prin inflamarea gingiilor, roșeață și sângerare frecventă sau chiar spontană la periaj. În această fază, osul nu este încă afectat, așadar nu există pierderi osoase.
Gingivita poate fi tratată eficient în cabinetul medical cu profilaxia dentară (detartraj, air-flow, periaj profesional) urmată de o igienă orală zilnică la domiciliu: folosirea aței dentare și curățarea interdentară, folosirea dușului bucal, a apei de gură și a respectării periajului de două ori pe zi.
Parodontita
Gingivita poate progresa dacă nu este tratată, iar placa bacteriană cucerește sistemul de apărare local, ducând la o retracția gingivală aproape totală și la expunerea rădăcinilor dentare, precum și la mobilitatea dinților și integritatea osoasă.
În cele mai grave cazuri de parodontită, se folosesc tratamente cu acțiune locală, pentru a steriliza pungile parodontale, chirurgical sau cu ajutorul laserului dentar.
Bacteriile se dezvoltă într-un număr mare în cavitatea orală. Aceste bacterii, împreună cu alte substanțe din alimentația dumneavoastră, formează un strat lipicios, consistent, care se acumulează pe dinți și formează placa dentară.
Igiena dentară precară, care favorizează formarea plăcii bacteriene pe dinți și sub gingii, este principala cauză a bolii parodontale.
Tocmai din acest motiv, respectarea controalelor regulate la cabinetul medicului stomatolog și menținerea unei igiene orale individuale corespunzătoare, reprezintă forma de menținere a sănătății dentare, evitând complicațiile
Pe de altă parte, tartrul nu este îndepărtat prin periajul zilnic. Tartrul poate fi îndepărtat de pe dinți doar prin îngrijire stomatologică de specialitate în cabinetul unui dentist, care include detartraj și periaj profesional.
Vizita la cabinet pentru ședința de profilaxie standard este recomandată o dată la 6 luni.
Tratamentul parodontozei se poate realiza în trei etape:
Avantajele folosirii laserului în tratamentul parodontal: