Pedodonția, cunoscută și sub numele de stomatologie pediatrică, este o ramură specializată a medicinei dentare care se ocupă cu îngrijirea orală și cu sănătatea dentară a copiilor, de la naștere până la adolescență. Aceasta include prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor dentare și a altor afecțiuni orale la copii.
În domeniul stomatologiei, stomatologia pediatrică este un subiect extrem de delicat și important. Despre ce este vorba? Potrivit datelor Asociației Profesionale de Stomatologie Estetică din România, 83% dintre copiii din România cu vârste cuprinse între șase și zece ani au dinții afectați de carii.
Teama de aparatura cabinetului stomatologic și a procedurilor folosite sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții refuză să-și ducă copiii la dentist. Cu toate acestea, scopul de a merge la un dentist cât mai devreme posibil este: profilaxia.
Părinții ar trebui să facă o programare la medicul dentist pentru o examinare de îndată ce apar primii dințișori ai copilului lor, în special dacă îi dau copilului alimente solide.
Pentru a îndepărta placa bacteriană, periați dinții copilului dumneavoastră după fiecare masă și înainte de culcare cu o periuță de dinți moale.
Un medic stomatolog pediatru, cunoscut și sub numele de dentist pentru copii, este un dentist care a primit o pregătire specializată pentru a trata problemele copiilor și a contribui la sănătatea și igiena orală optimă a acestora.
Medicul stomatolog pediatru ar trebui să examineze un copil cât mai curând posibil după apariția primilor dinți de lapte, între 6 luni și 1 an.
De asemenea, vă oferim sfaturi pentru îngrijirea dinților copiilor dumneavoastră, precum și informații practice despre cum să gestionați situația în care copilului dumneavoastră îi apar primii dințișori sau atunci când dințișorii de lapte se schimbă.
Chiar dacă părinții nu sunt conștienți, dinții de lapte pot fi afectați de o varietate de probleme. Afecțiunile dinților de lapte sunt mai des întâlnite decât ne-am imagina. Principalul simptom al acestei afecțiuni este durerea, care poate fi spontană sau indusă de o varietate de factori.
Este esențial ca părinții să își ducă copilul la medic cel puțin o dată la șase luni pentru a atenua disconfortul, a vindeca și a preveni evoluția cariei.
Eliminarea cariei și obturarea dintelui afectat sunt câteva dintre acțiunile care trebuie întreprinse pentru a vindeca cariile dentare la copii. Corectarea obiceiurilor alimentare și predarea unei bune igiene orale, în funcție de vârsta copilului, este una dintre metodele de tratare a cariilor dentare la cei mici. În cazul în care dintele este prea deteriorat pentru a fi restaurat și trebuie extras, acesta va fi îndepărtat pentru a proteja dinții adiacenți.
În jurul vârstei de 5-6 ani încep să se schimbe dinții de lapte cu cei definitivi.
Părinții sunt uzual conștienți de mobilitate anumitor dinți sau momentul în care au căzut.
Frecvent vin la stomatolog să își adreseze neliniștea legată de întârzierea apariției unui dinte definitiv sau apariția acestora în poziții mai nefavorabile
Frecvent surprindem părinții menționându-le de prezența a altor 4 dinți definitivi, care erup (ies) fără să substituie niciun alt dinte. Molarii de 6 ani sunt primii molari definitivi și au cel mai mare risc de a fi afectație de carie:
În cazul acestor dinți, se recomandă sigilarea imediat după terminarea erupției, cât și o mai mare atenție la periaj și consumul de dulciuri.
Copilul dumneavoastră se poate confrunta cu o dinți strâmbi. Acest lucru este cauzat de dimensiunile reduse ale maxilarului, care nu poate susține întreaga dantură.
Dimensiunea mare a dinților de lapte este o altă cauză a dinților nealiniați. Tratamentul ortodontic, realizat cu ajutorul aparatului dentar, va remedia orice problemă.
Deoarece maxilarul este încă flexibil și se adaptează cu ușurință la schimbări, indicat este să îl duceți pe cel mic cât mai repede cu putință la cabinetul medicului stomatolog. Acesta vă poate oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a reda zâmbetul sănătos și funcțional al celui mic.