Endodonția este un domeniu specializat al stomatologiei care se concentrează pe bolile pulpei dentare (nervul dintelui) și ale țesuturilor apicale.
În prezent, terapia endodontică este utilizată pentru a salva dinții care au fost grav afectați de carii sau infecții.
Terapia endodontică este unul dintre cele mai frecvente tratamente dentare și este utilizată pentru a reduce riscul de devitalizarea a dintelui (îndepărtarea nervului) prin vindecarea unui nerv inflamat sau infectat, în special atunci când se salvează un dinte deteriorat. Dintele continuă să își îndeplinească funcțiile biologice și mecanice și după finalizarea tratamentului endodontic, datorită faptului că este „hrănit” de țesuturile din jur.
Este dureros tratamentul endodontic?
Multe persoane sunt temătoare în legătură cu tratamentul de canal, dar tratamentul endodontic este acum o procedură stomatologică nedureroasă datorită noilor abordări și a tehnologiilor avansate.
Se efectuează tratamente microscopice pentru a se asigura că toate canalele sunt identificate, complet și corect „curățate”, astfel evitând complicațiile viitoare. Acest tip de operație se face cu anestezie locală, astfel încât pacienții nu simt nicio durere pe durata procedurii.
Canalul este porțiunea dintelui care începe de la vârful rădăcinii, trece prin întreaga rădăcină și se termină în coroană. Nervul dentar și vasele de sânge fac parte din canal. Pulpa dentară este formată din aceste două elemente împreună. Aceasta este o substanță care servește drept "hrană" și "protecție" pentru dinte.
De asemenea, pulpa dentară poate detecta schimbările de temperatură (la rece și cald) și, astfel, atunci când mâncăm alimente foarte reci sau extrem de fierbinți, putem simți disconfort sau durere. Dacă pulpa dentară este distrusă de carii, aceasta nu se poate vindeca singură, fiind astfel necesar un tratament de canal.
Bacteriile din cavitatea bucală pot infecta pulpa și pot produce o infecție în cazul în care există o carie în stadiul avansat, o fisură adâncă sau o fractură în dinte. Aceste bacterii se vor înmulți în timp și vor irita osul pe care este așezat dintele, provocând complicații.
Tratamentul endodontic sau tratamentul canalului radicular este un proces realizat în câteva etape:
Cum putem preveni infecția pulpei dentare?
Beneficiile tratamentului de canal
Primul și cel mai important avantaj al terapiei endodontice este conservarea dintelui bolnav. Toată dentia deteriorată este îndepărtată cu ajutorul tratamentului endodontic, care include curățarea canalului radicular cu ajutorul unui microscop. Microscopul este un instrument important în endodonție. Acesta permite un diagnostic și un tratament mai amănunțit și precis.
Terapia endodontică este, de asemenea, avantajoasă prin faptul că elimină disconfortul și șansele de apariție a altor probleme la nivelul dintelui afectat. Tratamentul endodontic este o tehnică eficientă pentru detectarea și tratarea canalelor ascunse, precum și pentru recunoașterea și curățarea ușoară a perforațiilor.