Chirurgia dentară este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul diverselor afecțiuni ale cavității orale care necesită intervenții chirurgicale. Aceasta poate include o gamă largă de proceduri, de la extracții dentare și chirurgia periapicală la implanturi dentare și chirurgia reconstructivă a maxilarelor.
Beneficiile chirurgiei dentare pot include:
Este esențial ca pacientul să discute cu medicul stomatolog despre orice îngrijorări sau întrebări pe care le are înainte de a se supune unei proceduri chirurgicale dentare, pentru a înțelege pe deplin beneficiile și riscurile potențiale.
Extracția dentară
Extracția dentară se face în urma unei vizite la dentist și a testelor radiologice corespunzătoare. Procedura este utilizată în situațiile în care dintele este fracturat, deteriorat și nu poate fi tratat sau restaurat, precum și în cazul în care dinții sunt incluși sau semiincluși.
Pentru extracția dentară se folosește anestezia locală. În cazul în care dintele are o infecție, poate fi necesară o anestezie suplimentară.
Zona extracției este suturată, dacă este necesar. Firele sunt îndepărtate după 7-10 zile, în funcție de instrucțiunile medicului.
Adiția osoasă
Adiția osoasă este o tehnică chirurgicală utilizată pentru a crește cantitatea de țesut osos. De obicei, se face înainte de a fi amplasate implanturile dentare. Atunci când dintele a fost îndepărtat pentru o perioadă lungă de timp, când a existat o pierdere osoasă semnificativă sau după extracții dentare complexe și procese infecțioase majore în os, din cauza cărora volumul osos scade, este necesară o adăugare osoasă.
Operația de inserare a implantului dentar
Un implant dentar este o rădăcină artificială care se introduce chirurgical în osul maxilarului. Acest tip de tratament este necesar atunci când pacientul a pierdut unul sau mai mulți dinți.
După trei-patru luni, o coroană dentară, o punte sau o proteză semi-mobilă este atașată la implant. Tehnologiile moderne au făcut ca intervenția chirurgicală cu implanturi să nu se deosebească vizual de dinții naturali.
Operația de sinus lift
Aceasta este o procedură chirurgicală care poate asigura cantitatea necesară de țesut osos, ideală pentru inserarea implantului dentar în zona molarilor și premolarilor maxilarului.
În timpul intervenției chirurgicale, medicul îndepărtează gingia și umple cavitatea maxilarului superior cu os propriu sau cu os artificial. Ca urmare, se creează un volum osos suficient pentru a permite inserarea unui implant dentar.
Procedura de plasare a implanturilor dentare poate fi uneori combinată cu operația de sinus lift. Pe de altă parte, operația de ridicare a sinusurilor este urmată, de obicei, de o perioadă de vindecare de 9 luni, după care se poate adăuga implantul.
Rezecția apicală
Rezecție apicală este o procedură chirurgicală frecventă care este utilizată în cazul unui tratament endodontic (de canal) nereușit. Aceasta prezintă ultima soluție de salvare a dintelui.
Vârful rădăcinii unui dinte este îndepărtat chirurgical în timpul rezecției apicale. Operația este complet nedureroasă, realizându-se sub anestezie locală.
Chirurgia parodontală
Chirurgia parodontală restabilește aspectul dinților și ajută la păstrarea acestora pentru o perioadă mai lungă de timp. Acesta poate fi utilizat pentru a trata pungile parodontale, precum și retracția gingivală.