Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Prima vizită la medicul dentist

Te felicităm!

 

"Pentru ce?!?" poate te întrebi...

 

Pentru că ești un părinte care își dorești ca puiul său să crească fericit și sănătos.

 

Cum ne-am dat seama? Simplu... Ai căutat informații despre acest subiect și citești chiar acum acest articol.

 

Sperăm să îți fie de ajutor și să îți răspundem la cât mai multe din întrebările pe care le-ai putea avea, precum:

 

  • La ce vârstă se face prima vizită la medicul stomatolog
  • Lucruri importante pe care să i le spui SAU nu copilului despre dentist și prima întâlnire
  • De ce este important ca un copil să fie familiarizat cu vizitele la medic
  • Ce poți afla tu, ca părinte în timpul unei vizite la medicul dentist
  • Cum se desfășoară o primă vizită la noi în clinică 

La ce vârstă se face prima vizită la medicul stomatolog?

 

Niciodată nu este prea devreme să începi să îl familiarizezi pe cel mic cu ambientul medical.

La fel cum faci vizite regulate medicului de familie sau pediatrului, pentru a evalua starea de sănătate, greutatea, dezvoltarea copilului, etc., la fel poți face și în cazul medicului dentist.

În alte țări, se recomandă ca prima vizită la medicul dentist să fie făcută cel târziu la 4 ani.

Dar chiar și până la 4 ani pot fi diverse motive pentru care să fie necesar să te prezinți la stomatolog cu cel mic (pentru mai multe detalii vom reveni cu un articol), iar ideal ar fi ca prima întâlnire să nu fie într-o situație de urgență cu frică, durere, oboseala, etc.

Noi le recomandăm parinților care ne sunt pacienți, să vină și cu cei mici măcar în vizită sau în timpul unei ședințe mai ușoare și scurte, tocmai pentru a putea asocia mersul la clinica cu o activitate uzuală și plăcută.

 

De ce este important ca un copil să fie familiarizat cu vizitele la medic?

 

"-De unde vii așa de fericit?

-De la dentist...

-Păi... nu înțeleg. De ce te bucuri așa tare?

-E plecat în concediu!"

 

Ca părinte, trebuie să fii conștient că, dincolo de a trata urgențele ce ar putea afecta viața copilului, scopul vizitei la medicul dentist, este de a crea un viitor adult responsabil pentru propria sa sănătate.

 

Dacă singurele vizite pe care le experimentează copilul sunt în ritm de urgență, atunci el nu va asocia experiența cu ceva plăcut. Va înțelege că atunci când îi este cel mai rău, este târât din casă la un străin în halat, care îl va obliga alături de părinți, să stea pe un scaun ca să îl chinuie cu bâzâieli și înțepături exact acolo unde îl doare cel mai tare. Faptul că a doua zi se va simți mai bine, iar adulții din jur îi vor spune că este meritul medicului, nu va șterge experiența urâtă și nici nu îl va face să îl aprecieze pe dentist mai mult.

 

Lucruri importante pe care să i le spui SAU nu copilului despre dentist și prima întâlnire?

 

Încă îmi mai aduc aminte de o scenă cu părinții unei fetițe care inițial era extrem de cooperantă, dar care a refuzat să mai stea pe scaunul stomatologic după intervențiile acestora...

 

Copiii sunt diferiți. Unii sunt extrem de curajoși și independenți, alții sunt emotivi sau foarte atașați de părinți. Unii se alintă când sunt cu unul din părinți și sunt foarte cuminți când sunt cu celălalt. Unii vor neapărat să aibă un părinte alături de ei când intră în cabinet, alții comunică mult mai bine în absența părintelui.

 

Nu ești obligat ca părinte să știi de dinainte cum se va comporta cel mic într-un mediu nou. DAR...

 

Este foarte important să nu sperii copilul despre ce ar putea sau nu să se întâmple. Să nu te emoționezi la orice tresărire a copilului, deoarece ei sunt extrem de receptivi la emoțiile negative și ne citesc foarte bine expresiile de neliniște sau panică. Să nu forțezi copilul și să nu îl ameninți ca să îi obții cooperarea. Să nu proiectezi propriile experiențe sau frici legate de dentist sau medici în general către copil; în fața lui trebuie să dai dovadă de curaj și stăpânire de sine.

 

Poți să îi spui pe scurt despre vizitele tale la medic, fără a intra în detalii și fără a menționa cuvinte precum: frică, durere, înțepături, anestezie, scos de dinți, etc. (chiar dacă sunt în propoziții cu "NU"). Dacă îi spui că ai avut o problema cu un dinte/măsea și că după vizită te-ai simțit mult mai bine (eventual îl întrebi dacă vrea să vadă dinte) este suficient. El va înțelege că medicul te-a ajutat.

Poți să îl întrebi dacă vrea să te însoțească și să îți țină companie la una dintre ședințe ca să vadă și el ce "jucării" are medicul în cabinet. Sau poți să faci să pară ca un fel de comision pe care îl ai de făcut înainte de a merge în parc sau la o înghețată: Trebuie să trececem puțin pe la medic să mă vadă la o consultație, iar apoi putem să revenim la programul nostru. Copilul va asocia vizita ta cu un lucru pozitiv.

 

Ca părinte, trebuie să ai încredere că medicul va ști să gestioneze cel mai bine situația și este important ca în timpul vizitei să îi urmezi sfaturile.

Ce poți afla tu, ca părinte în timpul unei vizite la medicul dentist?
 

Vei descoperi atitudinea copilului la primul contact cu mediul unei clinic stomatologice.

Este posibil ca unii copii să aibă deja anumite frici inspirate fie din anturaj fie din ce văd la televizor, iar singura variantă de a trata problemele dentare ale copilului va fi cu inhalosedare sau sedare venoasă.

 

Vei putea observa chimia dintre medic și pacient.

Chiar și ca adulți, tindem să ne apropiem de anumite persoane sau să respingem pe cineva, fără să avem un motiv clar...doar pentru cum arată sau cum îi simțim în acel moment. La copii este valabil același lucru, dar chiar mai pregnant. Componenta emoțională este esențială în relația cu un copil. De aceea este bine să găsești un medic "cu lipici" pentru copilul tău. Dacă nu se formează o legătură între cei doi după primele 2-3 ședințe, atunci poate trebuie să mai încerci și cu alt medic.

 

Ai putea descoperi anumite probleme de care nici nu erai conștient.

Ankyloglosia (limba cu fren prea scurt - determină probleme în alimentație și hrănirea la sân), carii de biberon, dinți atipici ca număr sau poziție, dezvoltarea insuficientă a maxilarelor, respirația pe gură în loc de nas, sunt doar câteva dintre problemele ce se pot întâlni încă de la vârste fragede și care, dacă nu sunt corectate cât mai curând, afectează dezvoltarea copilului, uneori atât fizic cât și intelectual.

 

Vei afla cum să igienizezi corect gurița copilului tău.

În funcție de vârstă, copiii trebuie să fie spălați în mod diferit, având mare atenție inclusiv la ce substanțe folosim în timpul igienei orale. 

Vei putea beneficia și de sfaturi legate de cum să îl ajuți sau să îl convingi să fie mai cooperant.

Cum se desfășoară o primă vizită la noi în clinică ?


FABulos...cum altfel?!?

 

Chiar dacă este mic și nu vorbește, copilul va înțelege ce ii spui acasă referitor la vizită în cabinet. Ține cont de sfaturile oferite mai sus.

Mai ales, cel legat de organizarea unei ședințe de TEST, nu de URGENȚĂ.

 

În funcție de vârsta copilului și atitudinea sa, vom încerca o abordare personalizată. Cel mai bine este să ne lași să creeam propria noastră relație cu copilul. Vom ține cont de recomandările dvs și de modul de viață pe care îl susțineți. Doar pentru că uneori se găsesc bomboane la recepție, nu înseamnă că vom încuraja copilul să ia una drept recompensă "că a fost cuminte"...această "carte" puteți să o jucați dvs.

 

Este posibil ca în prima ședință, micul pacient nici să nu se urce pe scaunul de tratament. Ca părinte, trebuie să vii pregătit psihic că aceasta este o posibilitate (chiar foarte mare), și să te bucuri pentru orice pas în plus obținut de către noi. Atunci când lași pretenții și așteptările personale deoparte, șansele ca vizita să fie un succes este mai mare.

 

Dacă sunt aspecte medicale importante legate de sănătatea generală a copilului, este absolut obligatoriu să ni le comunicați.

La rândul nostru, vă vom informa legat de orice decizie importantă de tratament, precum: solicitarea unei radiografii, necesitatea anesteziei și opțiunile de tratament, iar acordul de a începe tratamentul vă va aparține.

 

Îi vom prezenta micuțului tău scaunul stomatologic și instrumentele pe care le avem la consultație, fiecare cu sunetul lui și cu vibrația aferentă. Suntem sinceri în relația cu copilul și îi spunem de dinainte ce ar putea să se întâmple, astfel încât să îl pregătim pe cât posibil. Încercăm să facem analogii cu lucruri sau senzații pe care le cunoaște...zumzăie ca un bondărel, aspiratorul este dl Setilă, pictăm dințisorii în culorile unei plombițe, se simte ca o înțepătură de țânțar, etc., ne distrăm puțin cu ele, iar apoi tatonăm realizarea unui periaj (de primă întâlnire). Dacă sunt copii mai mari și înteleg că au venit la tratament, nu doar ca să facem cunoștință, este foarte posibil să rezolvăm și problema programată.

 

Nu vom trata niciodată cu forța, credem în cooperare și ne simțim responsabili pentru cei mici. Ne dorim ca aceștia să devină adulți conștiincioși și fără frică de medicul dentist sau de medici în general!

 

Cu drag,
Dr. Cătălina Bichir și Echipa Fab Dent

Cel mai bine ne simțim atunci când pacienții ne spun că zâmbesc mai mult datorită nouă.

Fii fericit, fii sănătos, fii FAB!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.