De ce este necesar detartrajul?
Tartrul este reprezentat de placa bacteriană care nu este corect și complet îndepărtată de pe dinți. Aceasta rămâne pe suprafețele dentare și este mineralizată de substanțele conținute de saliva. Din acest motiv, tartrul este dur și imposibil de îndepărtat de pe suprafețele dinților de către pacient, la domiciliu, cu mijloacele pe care le are disponibile.
Igienizarea completă cuprinde:
· Detartraj
· Periaj
· Air-flow
Detartrajul reprezintă manopera prin care se îndepărtează depozitele de tartru de pe suprafețele dinților. Se folosește un instrument subțire, activat de ultrasunete, care va vibra tartrul astfel încât acesta să se desprindă de pe suprafața dintelui.
Această manoperă:
· NU zgârie suprafața dintelui
· NU subțiază smalțul
· NU duce la apariția cariilor sau a bolii parodontale
Periajul îndepărtează petele superficiale și resturile de placă bacteriană. Se realizează cu o pastă profesională, abrazivă și cu o periuță cu rotație mare.
Air-flow-ul este reprezentat de un jet de apă, aer și pulbere abrazivă. Acesta are rolul de a îndepărta petele persistente de pe dinți, de a asigura o curățare suplimentară între dinți și în zona subgingivală.
Acest “ritual” este recomandat o data la aproximativ 6 luni. Medicul va putea personaliza acest interval în funcție de o serie de factori.
Pacienții cu boală parodontală și cei care au multe carii, cu risc mare de apariție a unor noi leziuni carioase pot primi recomandarea de a se programa la igienizare mai des, o data la 3 luni.
După ce vi s-a efectuat igienizarea profesională, este important să mențineți rezultatele prin igienă corectă și riguroasă acasă:
· Periajul suprafețelor dentare este recomandat a fi efectuat de două ori pe zi, dimineața, înainte de prima masa și seara, după ultima masă
· Igienizarea interdentară se efectuează cu periuțe interdentare, ață dentară sau cu dușul bucal. Adesea este uitată această etapă, dar este deosebit de importantă în cadrul igienizării la domiciliu. Spațiul interdentar este cel responsabil atât cu apariția cariilor interdentare care sunt dificil și tardiv diagnosticate, cât și cu primele stadii ale bolii parodontale.
Cu drag,
Dr. Maria Craiciu și Echipa Fab Dent
Lasă-ne un comentariu