Cum îmi dau seama dacă am parodontoză?
Boala parodontală este o boală bacteriană. Acesteia i se asociază o serie de factori favorizanți:
· Consumul de țigări
· Consumul frecvent de dulciuri și carbohidrați
· Alte boli pe care le are pacientul (ex: diabet)
Ideal este ca o dată la 6 luni să mergi la consultație. În cadrul acestei ședințe, ți se va evalua sănătatea dinților și a gingiilor.
În cazul în care simți sau vezi că ai urmatoarele semne sau simptome este cazul să te adresezi medicului stomatolog:
· Gingiile inflamate
· Dureri la nivelul gingiilor
· Sângerări gingivale
· Mâncărimi gingivale
· Retracții gingivale
Aceste semne și simptome sunt caracteristice bolii parodontale. În baza unor măsuratori, a unor investigatii ragiologice și a discuției cu medicul, acesta iți va confirma sau infirma diagnosticul de boală parodontală.
În cazul în care ți se va confirma faptul ca ai boala parodontală, iți va fi recomandat un tratament adecvat în funcție de stadiul patologiei.
Boala parodontală are doua stadii:
1. Gingivita – caracteristica principală fiind legată de faptul că doar gingia este afectată, osul care susține dinții fiind sănătos. Acest stadiu poate fi vindecat complet, urmând ca ulterior grija pacientului pentru sănătatea orală să fie o prioritate pe termen lung pentru ca rezultatele să se mențină.
2. Parodontita (sau parodontoza) – este stadiul bolii parodontale în care este afectat atât osul, cât si gingia. Nu poate fi vindecată complet, dar poate fi ținută sub control și încetinită avansarea ei.
Tratamentul se adresează cauzei bolii parodontale, adică bacteriilor.
Prima etapă este educarea în ceea ce privește igienizarea corectă acasă, tehnică de periaj, curățarea interdentară, produse necesare. Acestea vor fi individualizate pentru fiecare pacient, în funcție de particularitățile fiecăruia.
A doua etapă este igienizarea completă în cabinet. Aceasta conține detartrajul, periajul și air-flow-ul.
Apoi începe tratamentul propriu-zis. În clinica noastră se folosește laser-ul stomatologic. Acesta are rolul de a scădea concentrația de bacterii dintre dinți și gingie pentru a aduce vindecarea.
Ultima etapă este cea mai dificilă și anume – menținerea rezultatului pe termen lung. Acest deziderat se obține:
· Printr-o bună comunicare medic-pacient, rigoare în ceea ce privește igienizarea pacientului la domiciliu și la intervale regulate în cabinetul stomatologic
· Modificarea stilului de viață al pacientului și indicația de a avea o alimentație sănătoasă
Dacă nu ai mai fost la medicul stomatolog de mai mult de 6 luni, îti recomand o vizită pentru o consultație și igienizarea periodică!
Cu drag,
Dr. Maria Craiciu și Echipa Fab Dent
Lasă-ne un comentariu