Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Dinți mai albi în câțiva pași

Albirea dentară este o procedură cosmetică ce se realizează la indicația medicului sau solicitarea pacientului informat și trebuie supravegheată de medicul dentist pe toată perioada acesteia!

Ce este albirea dentară?


Albirea dentară este un tratament de estetică dentară, prin care culoarea dinților se  deschide în mod uzual cu 1-2 nuanțe.

 

Este un procedeu ce îndepărtează chimic molecule de substanțe colorate din interiorul dintelui, fără să modifice stratul de smalț sau dentină.

 

Din punct de vedere medical aceast tip de tratament nu este obligatoriu pentru a asigura sănătatea dentară.

 

Însă, există anumite situații în care dinții suferă modificări de culoare ce afectează imaginea de sine a pacientului.

Dinții mai albi pot reprezenta un semn de sănătate și atenție acordată îngrijirii personale.

Când se recomandă albirea dentară?

 

  • Ca procedeu este bine să se discute înainte de a face alte tratamente stomatologice pe dinți, fie că este vorba de restaurări directe în cabinet (plombe) fie că este vorba de restaurări protetice (coroane, fațete).

 

Substanțele utilizate pentru albire au efect doar pe smalț și dentină, fiind inerte pe materialele stomatologice sau coroane.

 

  • Dacă se dorește doar o modificare de culoare și nu modificări ale formei, dimensiunii sau poziției dinților. Adică pacientul este mulțumit de modul în care dinții săi arată, cu excepția culorii.

 

În situațiile în care problema este mai complexă, este foarte posibil ca soluția să nu fie albirea, ci să fie nevoie de coroane sau fațete

 

  • Când dinții prezintă pete albe cretoase sau colorații maronii pe suprafața lor.

 

Astfel de pete pot răspunde favorabil la tratament și să se estompeze.

 

  • Când se fac reabilitări dentare complexe și rămân doar câțiva dinți care nu se vor fațeta sau proteza, se poate opta pentru albirea acestora si realizarea unor lucrări mai deschise la culoare.

 

Deoarece materialele din care se fac lucrările dentare (fațete / coroane) nu se pot modifica la culoare ulterior, este bine să se stabilească din timp nuanța lor, astfel încât să nu fie un contrast vizibil cu dinții restanți.  

 

Așa că dacă aveți de mult timp dorința să modificați culoarea dinților dvs, discutați acest aspect cu medicul curant.

 

 

Există multe variante de tratament pentru albirea dinților, însă metoda și substanța adecvată poate fi stabilită doar în urma unui consult medical.

Ce variante de tratament de albire există?

 

Principalele metode existente sunt 2:

  • In-office bleaching - albirea în cabinet
  • Home bleaching - albirea făcută acasă

 

Ca variante de substanțe avem:

  • Geluri cu concentrație mare de substanță activă - se utilizează doar în cabinet (in-office). Se activează prin amestecarea a două substanțe sau cu un tip de lumină specifică (lampă sau laser)
  • Geluri cu concentrație redusă de substanță activă - se uilizează de către pacient acasă (at home)
  • Paste de dinți cu efect de albire - fie cu o concentrație extrem de mică de substanță activă fie cu particule abrazive ce îndepărtează fizic straturi din dinte.

Succesul unui tratament de albire depinde de respectarea regulilor indicate de medicul curant.

Atenție !

 

Conștientizarea că tratamentul de albire dentară este un act medical este primul pas spre obținerea rezultatelor dorite, fără a sacrifica sănătatea dinților și starea de bine personală.

 

Fiind implicate substanțe chimice ce se aplică intraoral, există riscul de a dezvolta efecte secundare sau de apariție a unor accidente sau complicații.

 

Cel mai frecvent, prin utilizare nesupravegheată, se dezvolta fenomenul de HIPERSENSIBILITATE dentară, adică apare durerea dentară la cel mai mic stimul rece sau acid.

 

De asemenea, prin utilizarea neadecvată, rezultatele pot întârzia să apară.

 

Pentru mai multe informații, citește și articolul Do's and Dont's în albire.

În clinica FAB Dent realizăm atât tratamente de albire ce se bazează pe rezultate maxime, dar fără disconfort. Astfel că, promovăm:

  • varianta de albire in-office cu substanțe activate de laser, pentru o gentilețe maximă și risc minim de hipersensibilitate post-operatorie
  • varianta de tratament acasă, dar sub coordonarea noastră, alternând cu ședințe de desensibilizare și fluorizare, cât și controale periodice.
Estetică dentară

Cel mai bine ne simțim atunci când pacienții ne spun că zâmbesc

mai mult datorită nouă.

 

Fii sănătos, fii fericit, fii FAB!

 

 

Dr. Cătălina Bichir

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.